Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008

ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟΤΕΡΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ!!

Tο Έθνος της Κυριακής δημοσίευσε έρευνα της MARC.
Κάθισα και μελέτησα πολύ αυτή την έρευνα, για να παγιώσω κάποιες σκέψεις που πρέπει όλοι μας πια να εξετάσουμε.
έχουμε λοιπόν, κατα τις μετρησεις της MARC,
μια ανίκανη κυβέρνηση, μια κυβέρνηση σκανδάλων, μια κυβέρνηση που κουκουλώνει τη κατάσταση,
αλλά
με το ΠΑΣΟΚ, τα πράγματα θα ήταν τα ίδια ή και χειρότερα!
Έτσι
ο λαός δεν εμπιστεύεται κανένα στο χειρισμό των θεμάτων του κράτους και της καθημερινότητας.
Γι' αυτο
απογοητευμένος και απαθής προτίθεται να ψηφίσει ΝΔ, όχι για τίποτε άλλο αλλά για τον καραμανλή, που τον θεωρεί βέβαια, "το μη χείρον βέλτιστον"!
Η ΝΔ έχει μαζί της τις παραγωγικές ηλικίες και τους ανθρώπους πάνω απο τα 65.
Το μη χείρον βέλτιστον λοιπόν ψηφίζει ο λαός, αν και θα μπορούσε, πάντα κατα τις μετρησεις της MARC, να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, αν αυτό είχε γίνει πειστικότερο και πιο δυναμικό κι αν εμπιστευόταν περισσότερο σα δυνάμει πρωθυπουργό τον GAP, τον οποίο όμως θεωρεί καλό παιδί πολιτικά αλλά λίγο για κυβερνήτη.
Έχουμε όμως
και μια δυναμική για το ΣΥΡΙΖΑ που κι αυτή δεν είναι επιλογή αλλά διαμαρτυρία και δυσαρέσκεια που αφορά το ΠΑΣΟΚ.
διαγράφοντας
το μεταπολιτευτικό μοντέλο των κομμάτων και γενικότερα της πολιτικής, όπως αυτή καθορίστηκε μετά τη χούντα, ο λαός βάζει στην άκρη και στερεί τη δυναμική απο τα δύο ακραία πολιτικά σχήματα: Κ.Κ.Ε. και ΛΑ.Ο.Σ. τα οποία δε πείθουν πια!
Η αιμορραγία
του ΠΑΣΟΚ, λαμβάνει χώρα, γιατί οι συμπληγάδες πια που το συνθλίβουν, δεν είναι πρόβλημα κομματικό τόσο, όσο πολιτικού χώρου.
Το κίνημα έχει εξαφανιστεί από κάθε πολιτικό χώρο κι έχει συνθλιβεί, από την έλλειψη πειστικής και ελκυστικής κεντροαριστερής ιδεολογικής και πρακτικά πολιτικής πλατφόρμας.
Έτσι αυτοί που φεύγουν, θεωρούν πια το ΠΑΣΟΚ, ένα κεντρώο ή κεντροδεξιό κόμμα. Στο χώρο αυτό όμως, σήμερα, πείθει περισσότερο η ΝΔ παρά το ΠΑΣΟΚ. Πέρασαν οι εποχές του χαρισματικού Αντρέα, που έλκυε δυνάμεις απο το τότε Κέντρο.
Από την άλλη
ο ΣΥΡΙΖΑ πείθει περισσότερο για αριστερή διαμαρτυρία ακόμα και αντιπολίτευση και έχει ελκυστικότερο πρόσωπο(έστω και μαρκετίστικο), απο αυτό του ΠΑΣΟΚ.
Άρα
δεν απομένει ζωτικός πολιτικός χώρος στο Κίνημα του σήμερα, που μπορεί να εγκατασταθεί και να πείσει, σα φορέας μιας εναλλακτικής εξουσίας.
Είναι αξιοσημείωτο,
οτι η ολοένα και μεγαλύτερη αιμορραγία του ΠΑΣΟΚ, εντάσσει στη λίστα αυτών που φεύγουν, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό μελών και φίλων του κινήματος, που στις εσωκομματικές εκλογές του Νοέμβρη, ψήφισαν GAP!

Όλα τα παραπάνω είναι οι διαπιστώσεις μου απο την έρευνα.
Ας μη μείνουμε όμως σε αυτή κι ας αποδείξουμε οτι έχοντας υπ' όψιν τη πάρα πολύ άσχημη αυτή κατάσταση, το ΠΑΣΟΚ,έστω και τη τελευταία στιγμή, θα μπορέσει να επουλώσει τις πληγές απο τις οποίες αιμορραγεί και όχι να αναδεικνύει υγειή μέρη του σώματός του ως αιμορραγικά!
Πιστεύω
οτι τη τελευταία στιγμή ο GAP και το ηγετικό σχήμα που επέλεξε, θα αλλάξει συνεδριακή γραμμή πλεύσης και από ένα "μ' αγαπάτε?" συνέδριο, θα γίνει ένα αποτελεσματικό και ενωτικό συνέδριο, με απτά πια αποτελέσματα,(έστω και με αυτή τη σύνθεση που κάθε άλλο παρα δημοκρατική μπορεί να φαντάζει), για το κόσμο του ΠΑΣΟΚ, αλλά περισσότερο για τη κοινωνία που περιμένει απο εμάς τολμηρή, ατόφια, δυναμική αντιπολίτευση και ελπίδα εναλλακτικής εξουσίας!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Προτάσεις και σκέψεις για το 8ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

ΕΦΟΣΟΝ το 8ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει, όπως ισχυρίζονται ορισμένα κορυφαία στελέχη του, βάθρο σημαντικών αλλαγών στο εσωτερικό του κινήματος.
ΚΑΙ εφόσον πραγματικά στο ΠΑΣΟΚ θέλουν να κάνουν λόγο για μια διαφορετική πρόταση, προς την κοινωνία. ΤΟΤΕ τα πράγματα που κατά την άποψή μου πρέπει να αλλάξουν είναι τα εξής:
ΜΕ στόχο το χτύπημα των μηχανισμών και την ανανέωση του κόμματος σε πρόσωπα και ιδέες θα πρέπει να υιοθετηθεί ο περιορισμός της εκλογής βουλευτών στις δύο τετραετίες. Μόνο στην περίπτωση κατά την οποία προκηρυχθούν εκλογές σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών από τις προηγούμενες θα δικαιούνται και τρίτη υποψηφιότητα.
ΘΑ πρέπει να ξεκαθαριστεί απολύτως ο ρόλος των βουλευτών σε σχέση με το κόμμα όπου η κοινοβουλευτική ομάδα αποτελεί έκφραση των κομματικών θέσεων μέσα στη Βουλή.
Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ δε θα πρέπει να έχει δικαίωμα συμμετοχής στις κομματικές θέσεις διοίκησης.
ΓΙΑ να επιλεγεί υποψήφιος βουλευτής δε θα πρέπει να έχει οποιαδήποτε οικονομική – επαγγελματική σχέση με τα δημόσια έργα.
Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ του ψηφοδελτίου θα γίνεται μετά πό προκριματικές εκλογές ανά νομό στις οποίες θα συμμετέχουν υποχρεωτικά και οι εν ενεργεία βουλευτές.
Η ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ του ψηφοδελτίου πρέπει να γίνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα πριν τη διενέργεια των εκλογών για να μπορούν οι νέοι υποψήφιοι να έχουν χρόνο στη διάθεσή τους προκειμένου να οργανώσουν έναν σωστό προεκλογικό αγώνα.
ΝΑ καταργηθεί η γάγγραινα των πολιτικών γραφείων, η συμμετοχή των οποίων τόσο στο στήσιμο μηχανισμών όσο και στις παρασκηνιακές κινήσεις είναι καθοριστική.
Η ΛΥΣΗ με την κατάργηση των πολιτικών γραφείων είναι απλή.
ΣΤΕΓΑΣΗ των βουλευτών και των υποψηφίων στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής και συστέγαση βουλευτών ανά περιφέρεια σε γραφεία που είτε οι ίδιοι είτε το κόμμα θα νοικιάσουν στην Αθήνα. Το δεύτερο αφορά μόνο τους βουλευτές της Περιφέρειας.
Η ΑΠΟΔΟΧΗ μιας τέτοιας λύσης, κατά τη γνώμη, θα συνεισφέρει σημαντικά ψυχική ενότητα τόσο των βουλευτών όσο και των ψηφοφόρων.
ΣΤΗΝ ιεραρχία των κομματικών οργάνων, πολιτικό συμβούλιο, εθνικό συμβούλιο, θα έχουν δικαίωμα εκλογής στελέχη που δεν είναι βουλευτές και δικαίωμα συμμετοχής οι βουλευτές προκειμένου να παρακολουθούν και να ενημερώνονται για τις θέσεις και αποφάσεις του κόμματος (αυτό αφορά μόνο το Εθνικό Συμβούλιο, αφού έτσι κι αλλιώς η συμμετοχή τους στο πολιτικό είναι αδύνατη).
ΜΕ δεδομένο τον επαρκή χρόνο που θα έχουν στη διάθεσή τους οι υποψήφιοι βουλευτές για τον προεκλογικό τους αγώνα, πιστεύω ότι θα πρέπει να καταργηθεί η ποσόστωση για τις γυναίκες. Προσωπικά το μέτρο αυτό το θεωρώ ιδιαίτερα υποτιμητικό για την προσωπικότητα και την ικανότητα των γυναικών.
Η ΕΚΛΟΓΗ της Νομαρχιακής Επιτροπής θα πρέπει να γίνεται απ’ ευθείας από τους ψηφοφόρους. Ενώ ενδιαφέρουσα μου ακούγεται η περίπτωση των διπλών εκλογών. Εκλογή γραμματέα και εκλογή μελών της Νομαρχιακής.
Η ΘΗΤΕΙΑ του γραμματέα δε θα μπορεί να είναι περισσότερη (χρονικά) των έξι χρόνων, ήτοι των δύο θητειών. Αντίθετα τα μέλη της Νομαρχιακής θα μπορούσαν να εκλέγονται μέχρι και τρεις συνεχόμενες θητείες.
Η ΕΠΙΛΟΓΗ τόσο των υποψηφίων δημάρχων όσο και των υποψηφίων νομαρχών θα γίνεται με προκριματικές εκλογές στις οποίες θα παίρνουν μέρος τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος που περιλαμβάνονται στα μητρώα.
ΟΣΟΙ ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος σ’ αυτή τη συγκεκριμένη διαδικασία για να γίνει αποδεκτή η συμμετοχή τους θα πρέπει μαζί με την αίτηση να καταθέτουν και μια υπεύθυνη δήλωση η οποία θα λέει ότι σε περίπτωση που δεν εκλεγεί υποψήφιος – επικεφαλής του ψηφοδελτίου θα είναι υποχρεωμένος να συμμετάσχει σ’ αυτό με την ιδιότητα του απλού υποψηφίου.
ΓΙΑΤΙ δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτό το κακό. Όταν δηλαδή κάποιος δεν επιλέγεται υποψήφιος να συνεργάζεται με αντίπαλα ψηφοδέλτια.
ΑΠΟ τη στιγμή που επιθυμεί κάποιος να πάρει το χρίσμα του υποψηφίου δημάρχου ή του υποψηφίου νομάρχη σημαίνει ότι θέλει να προσφέρει. Η προσφορά όμως δε γίνεται μόνο από τις αρχηγικές καρέκλες αλλά και από τις καρέκλες του απλού συμβούλου.
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ μου εστιάζονται κυρίως στα παραπάνω θέματα για ένα απλό λόγο.
ΓΙΑΤΙ αυτές οι συγκεκριμένες διαδικασίες που ανέφερα έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη διάσπαση του κινήματος.
ΓΙΑΤΙ από αυτές τις συγκεκριμένες διαδικασίες δημιουργούνται τα έντονα μίση και εμφανίζονται τα απίστευτα πάθη μεταξύ στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
ΣΑΦΩΣ και πρέπει να κατατεθούν άλλες προτάσεις για άλλους τομείς.
ΑΥΤΟ όμως δεν μπορεί να γίνει μέσα σ’ ένα άρθρο.
Σπύρος Θεμελής

george είπε...

skepseis gai tin ideologia os tropo zois...http://georgegiannopoulos.blogspot.com/2008/03/blog-post.html